25.02.2021 Warsztaty Zajęcia kulinarne Gofry

Drodzy Warsztatowicze!

zapraszam Was dzisiaj do zrobienia  pysznego deseru- bezglutenowe gofry

Lista zakupów:

-500g mąki bezglutenowej

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 4 jaja

– 360 ml mleka bez laktozy

Żeby nasze gofry były wyjątkowo pulchne musimy oddzielić żółtko od białka. Potrzebujemy pianę z białek.

Przypomnijcie sobie tą trudną czynność i pozwólcie sobie pomóc .

To zadanie wymaga trochę wprawy dlatego warto mieć więcej jaj w zapasie .

Jako pierwsze ubij  białka na pianę.

Do miski wsyp 500 g mąki, dodaj dwie łyżki proszku do pieczenia 4 żółtka oraz 360 ml mleka.

To wszystko musisz dokładnie wymieszać.

Na końcu do wymieszanego ciasta dodaj pianę z białek.

Na rozgrzaną gofrownicę nałóż porcję ciasta i zapiekaj aż będą rumiane.

Na gotowe gofry możesz polać ulubiony sos lub zrobić mus jabłkowy.

Życzę Wam wiele pozytywnych wrażeń podczas pracy w kuchni i smacznego!!!!!

Przygotowała Mariola Zdera

Udostępnij:

Tagged:

Comments are closed