Drodzy Warsztatowicze!
zapraszam Was dzisiaj do zrobienia pysznego deseru- bezglutenowe gofry
Lista zakupów:
-500g mąki bezglutenowej
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 jaja
– 360 ml mleka bez laktozy
Żeby nasze gofry były wyjątkowo pulchne musimy oddzielić żółtko od białka. Potrzebujemy pianę z białek.
Przypomnijcie sobie tą trudną czynność i pozwólcie sobie pomóc .
To zadanie wymaga trochę wprawy dlatego warto mieć więcej jaj w zapasie .
Jako pierwsze ubij białka na pianę.
Do miski wsyp 500 g mąki, dodaj dwie łyżki proszku do pieczenia 4 żółtka oraz 360 ml mleka.
To wszystko musisz dokładnie wymieszać.
Na końcu do wymieszanego ciasta dodaj pianę z białek.
Na rozgrzaną gofrownicę nałóż porcję ciasta i zapiekaj aż będą rumiane.
Na gotowe gofry możesz polać ulubiony sos lub zrobić mus jabłkowy.
Życzę Wam wiele pozytywnych wrażeń podczas pracy w kuchni i smacznego!!!!!
Przygotowała Mariola Zdera
Comments are closed