20.04.2020 r.
Hortiterapia Propozycja dla szkoły Branżowej
Temat zajęć: Wykorzystanie resztek warzyw.
Chciałabym dzisiaj pokazać Wam , co można wyhodować z resztek i co można sadzić w domu. Odrastanie roślin to ciekawy domowy eksperyment, który można wykonać samodzielnie. Poza tym to także świetny sposób na świeże warzywa i witaminy z własnego parapetu.
Oto rośliny, które odrastają z resztek:
Cebula
Żeby wyhodować taki szczypiorek wystarczy dolną część cebuli umieścić w pojemniku z wodą (woda powinna przykryć tylko dolną cześć cebuli) lub doniczce z ziemią i podlewać. Szczypiorek szybko rośnie więc macie szansę na witaminy w krótkim czasie. Musicie tylko pamiętać o podlewaniu ziemi lub zmienianiu wody w pojemniku.
Seler naciowy
Po wykorzystaniu łodyg selera naciowego nie wyrzucam końcówki rośliny ale umieszczam dół rośliny w wodzie, albo sadzę go w ogrodzie ( kto ma ogród może tak właśnie zrobić) . Bardzo szybko możemy zauważyć młode listki, które wykorzystamy do sałatki albo do zupy zamiast zielonej pietruszki.
Czosnek
Jeżeli mamy główkę czosnku to podzielmy ją na ząbki i posadźmy je w doniczce z ziemią (twardą częścią w dół, kiełkiem do góry). Szczypiorek czosnkowy jest delikatniejszy w smaku, pięknie pachnie i ma dużo walorów zdrowotnych. Pamiętajmy tylko o regularnym podlewaniu.
Sałata rzymska i kapusta pekińska
Końcówkę rośliny umieść w wodzie. W ciągu 7 – 10 dni powinieneś zobaczyć wzrastające korzonki i liście. Następnie wyjmij roślinę z wody i włóż ją do ziemi tak, by były w niej schowane korzonki, a liście pozostawały na zewnątrz. Wkrótce urośnie ci kapusta lub rzymska sałata.
Imbir
Imbir sadzimy do doniczki wypełnionej ziemią. Część rośliny z kiełkiem musi znajdować się nad ziemią ponieważ tu roślinka wypuści łodygę. Dokładnie podlej i ustaw w ciepłym , jasnym miejscu, najlepiej na parapecie pod którym grzeje kaloryfer.
Teraz sami widzicie, że resztkom warzyw można nadać drugie życie przy minimalnym nakładzie pracy. Wystarczy pojemnik i odrobina wody lub doniczka z ziemią, a odpadki warzyw można ponownie wykorzystać. Warzywa z resztek są łatwe w uprawie. Wyhodowane przez nas rośliny są smaczne i zdrowe. Może moja propozycja sprawi , że spróbujecie sami wyhodować jakieś inne warzywo. Powodzenia! Joanna Baranowska
A to mój kuchenny ogródek:
Comments are closed