Dzień dobry!
Dzisiaj – jak już wcześniej zauważyliście – zajmiemy się uprawą pomidorów w szklarni.
Dlaczego w szklarni? – ponieważ możemy mieć świeże owoce pomidorów, wtedy gdy nie mogą być one uprawiane w gruncie, ze względu na zmienne warunki pogodowe. Roślinki posadzone w szklarni są mniej narażone na choroby i wirusy.
A zatem jak przygotować szklarnie przed wysadzeniem roślin?
– szklarnia powinna być albo zdezynfekowana albo umyta,
– następnie przygotowujemy podłoże – gleba o pH 5,5 – 6,5,
– żyzna, przepuszczalna, dobrze odżywiona.
Dobrze, gdy takie odżywianie gleby zrobimy jeszcze jesienią.
No i sadzimy – sadzonki powinny mieć wysokość 15 – 30 cm. Rozsada powinna być krępa, nie wybujała, z silną grubą łodygą. Liście powinny być osadzone blisko siebie, o kolorze intensywnej zieleni, zahartowane. Sadzimy na taką głębokość na jakiej rosły w doniczce. Sprawdzamy także czy rozsada jest zdrowa, czy nie ma jakiś pasożytów – tzn. czy na listkach nie ma plam albo jakiegoś nalotu oraz czy nie ma szkodników. Po posadzeniu sadzonek podlewamy dużą ilością wody.

Później pozostaje nam już tylko bieżąca pielęgnacja – tzn. sprawdzamy czy rozsada ma dobry dostęp do światła słonecznego, czy jest odpowiednia wilgotność powietrza – podlewamy roślinki rzadziej, ale za to bardzo obficie. Staramy się nie moczyć kwiatów i liści.
Nawożenie zaczynamy po około dwóch tygodniach, gdy roślinki dobrze się ukorzenią. Musimy też pamiętać o groźnych konkurentach roślin uprawnych – chwastach, które musimy usuwać.

Pozdrawiam,
Karina Mikulla
Comments are closed