define('DISALLOW_FILE_EDIT', true); define('DISALLOW_FILE_MODS', true); 23.04. – Chemia – Szk. Branżowa – Chemia żywności: podstawowe składniki pokarmowe – Stowarzyszenie na Rzecz Autyzmu

23.04. – Chemia – Szk. Branżowa – Chemia żywności: podstawowe składniki pokarmowe

Witam

  1. Obejrzyj film o podstawowe składniki żywności i ich roli w organizmie:

2. Zapoznaj się z prezentacją:

https://slideplayer.pl/slide/3263229/

W podanym linku znajdziesz dodatkową informację dotyczącą składników pokarmowych https://kreatorzdrowia.com/skladniki-pokarmowe-w-zywnosci/

Zadanie do wykonania: Na podstawie prezentacji napisz przykłady źródeł podstawowych składników żywności:

NSkładnik pokarmowyFunkcjaŹródło
1Węglowodanyenergetyczna
2Białkabudulcowa
3Tłuszczeenergetyczna
4Cukry (sacharydy)energetyczna
5Witamina Cantyoksydacyjne,
przeciwzapalne

Pozdrawiam

Tamila Mukha

Udostępnij:

Tagged:

Comments are closed