Wielkanoc to jedno z najpiękniejszych świąt chrześcijańskich. W Wielką Niedzielę dzwony w kościele ogłaszają światu, że Chrystus zmartwychwstał. Cała rodzina zasiada do uroczystego śniadania.
SKĄD WZIĄŁ SIĘ ZWYCZAJ MALOWANIA JAJ?
Podanie greckie z X wieku zapewnia, że zwyczaj malowania jaj na Wielkanoc zapoczątkowała Maria Magdalena, której przy grobie Chrystusa ukazał się anioł i powiedział: „Nie płacz, Maryjo! Chrystus zmartwychwstał”. Uradowana pobiegła do domu i ze zdziwieniem stwierdziła, że wszystkie jajka, jakie miała w misce, zabarwiły się na czerwono.
CO MOŻNA ZROBIĆ Z PISANKĄ?
Pisanki dawano w podarunku jako dowód życzliwości i sympatii. Dostawali je członkowie rodziny, dzieci chrzestne, osoby zaprzyjaźnione. Jeśli chłopakowi podobała się jakaś panna, oznajmiał jej o tym, wręczając pisankę. Jeżeli dziewczyna ją przyjęła i w zamian dała swoją, znaczyło to, że odwzajemnia uczucia kawalera. Ale tylko panny na wydaniu mogły robić pisanki!
„ Kogo kocham i miłuję, temu jajko podaruję.”
RODZAJE JAJ WIELKANOCNYCH.
Nazwy jaj wielkanocnych zależą od sposobu ich barwienia.
Kraszanki – jajka o czerwonej barwie, od staropolskiego słowa „krasić” – barwić, upiększać.
Malowanki – jajka jednobarwne o innych kolorach.
Skrobanki – na jednolitym tle kraszanki lub malowanki wyskrobuje się wzorek (np. szpilką).
Wyklejanki – jajka z naklejonym obrazkiem z listków, sitowia, włóczki itp.
Nalepianki – jajka ozdobione nalepionymi na skorupkę różnobarwnymi wycinkami z papieru.
Pisanki – przed zanurzeniem jajka w barwnym roztworze robi się na nim wzory woskiem.
Farbowanie jajek to najprostszy sposób na piękne pisanki. Nie kupuj sklepowych barwników – skorzystaj z tego, co masz w domu: cebula, buraki, herbata czy kurkuma na pewno się przydadzą.
Nie sposób wyobrazić sobie Wielkanoc bez kolorowego stołu i świątecznych ozdób. Nieodłącznym elementem wielkanocnych dekoracji są oczywiście pisanki.
Farbowanie jajek – przykłady naturalnych barwników
Sprawdzonym sposobem farbowania jajek jest gotowanie ich w wodzie z dodatkiem:
- łupin cebuli (pomarańczowo-brązowy),
- octu (biały kolor, wkładamy ugotowane jajko),
- kory dębu, olchy lub łupiny orzecha włoskiego (czarny),
- kurkumy, curry (żółty),
- soku z buraka (różowy),
- kory młodej jabłoni lub płatków kwiatu nagietka (żółto-złocisty),
- pędów młodego żyta lub listków barwinka (zielony),
- mrożonej maliny lub żurawiny (jasnoczerwony),
- liści czerwonej kapusty i kilka kropli octu (granatowy),
- szpinaku (jasnozielony),
- płatków kwiatu ciemnej malwy (fioletowy).
Farbowanie jajek – opis techniki
Technika barwienia jajek naturalnymi barwnikami jest dość prosta. Proszę rodziców o wsparcie i nadzorowanie tych zajęć.
- Do średniej wielkości garnuszka wkładamy naturalny barwnik i zalewamy go wodą (można dodać sól, jajka nie będą wtedy pękać).
- Dla lepszego i pewniejszego efektu zostawiamy taki roztwór na noc lub 24 godziny.
- Potem trzeba barwnik doprowadzić do wrzenia, chwilę pogotować, dodać odrobinę octu, zamieszać i przecedzić przez sitko.
Możemy zabarwić jajka surowe – wkładamy i gotujemy, wówczas kolor będzie mocniejszy. Możemy też zabarwić już ugotowane jajka – trzeba je włożyć do gorącej wody z barwnikiem i poczekać, aż woda ostygnie.
Moc koloru zazwyczaj zależy od tego, na jak długo zanurzamy jajko w barwniku i od koloru skorupki – im jaśniejsza, tym szybciej i ładniej się zabarwi.
Życzę miłej pracy i pięknych efektów. 🙂
Opracowała Ewelina Niemiec
Comments are closed