Zajęcia dla zerówki 15.04.2021 r.
Temat tygodnia: Wiejskie życie
Temat dnia: Skąd się bierze chleb?
1) Kalendarz – proszę o wskazanie dnia tygodnia, pory roku oraz pogody jaką mamy w dzisiejszym dniu https://view.genial.ly/5fb3eb30146a480d9713b00f/learning-experience-challenges-kalendarz
2) Knill. https://autyzmopole.pl/?p=5715
3) Na początku naszego zajęcia posłuchamy piosenki “ Wszyscy są, witam was” https://www.youtube.com/watch?v=h9wMpq8kqkA&t=4s
4) Edukacja polonistyczna:
Słuchanie wiersza „Pieczywo” B. Szuta połączone z układaniem historyjki obrazkowej
Pieczywo
Skąd, na stole, smaczny chlebek?
Rolnik sieje ziarno w glebę .
(Gleba to jest ziemia czarna, w której rośnie zboże z ziarna).
Kiedy zboże jest dojrzałe, rolnik kosi je z zapałem,
potem młóci, w swych maszynach i wywozi plon do młyna.
Młynarz, w młynie, ziarno miele, białej mąki robi wiele.
Z mąką trafia do piekarza, który ciasto, z niej wytwarza.
Z ciasta robi: chleb, rogale…W piecu piecze je wytrwale.
Jest pieczywo! ślinka leci. Więc, smacznego , drogie dzieci!
Następnie rodzic rozmawia z dzieckiem na temat treści opowiadania
- Co robi rolnik? ( sieje ziarno, kosi, młóci i wywozi plon do młyna). Rolnik kosi zboże i zawozi je do młyna.
- Co robi młynarz? (Młynarz, w młynie, ziarno miele, białej mąki robi wiele). Młynarz mieli w młynie zboże na mąkę.
Mąka jest transportowana do piekarni.
- Co robi piekarz? (Ciasto z mąki wytwarza. Z ciasta robi: chleb, rogale…W piecu piecze je wytrwale). W piekarni piekarz lub maszyna wyrabia ciasto na chleb i formuje bochenki. Bochenki są wypiekane w piecu.
5) obejrzycie film “Jak powstaje chleb”
6) Zabawa matematyczna Wykonanie Kart Pracy. Wpisz odpowiednią cyfrę. Karty pracy podam drogą mailową.
7) „Mało nas do pieczenia chleba” – zabawa ruchowa przy piosence
8)
Edukacja plastyczna
Zapraszam na wspólną zabawę z rodzicami. Dzisiaj będziemy robić pracę plastyczną – „Bułeczki, rogaliki, chlebek”
Bułeczki, rogaliki i chlebki będziemy robić z masy solnej.
Podaje 3 różne przepisy na masę solną .
Życzę udanej zabawy. Powodzenia. Pozdrawiam Oksana Stakhovska
Comments are closed