29.03.2021 r. SZKOŁA BRANŻOWA PRZEDMIOT: WARZYWNICTWO TEMAT:UPRAWA WARZYW W KWIETNIU.

Temat: Co siejemy i sadzimy w kwietniu?

              

Witajcie Panowie.

Dzisiaj utrwalimy wiedzę na temat uprawy warzyw.

Jakie warzywa siejemy/sadzimy w kwietniu?

1.Bób

Bób zazwyczaj siejemy do gruntu do 15 kwietnia, można go siać już wcześniej – przy sprzyjającej pogodzie – nawet w połowie marca.

2. Groch

Groch siejemy od marca do połowy kwietnia. Wysiany po tym czasie daje mniejszy plon.

3. Pietruszka

Pietruszka naciowa | Ogród Działka

Pietruszkę siejemy zazwyczaj od marca do połowy kwietnia. Na jej wzejście trzeba czekać bardzo długo, czasem nawet miesiąc. Dla wykiełkowania potrzebuje jedynie 2 stopni Celsjusza, a przy tym dobrze znosi przymrozki.

4. Cebula

    

Najbardziej polecana i zarazem najpopularniejsza jest uprawa z dymki. Najlepiej wyrośnie w miejscach słonecznych, na żyznej, przepuszczalnej glebie. Cebulę sadzimy pod koniec marca i do połowy kwietnia.

5. Koper

Koper należy wysiewać co 2-3 tygodnie aż do połowy sierpnia. Niestety roślina ta ginie podczas przymrozków.

6. Por

Najlepiej kupić gotową rozsadę porów, którą możemy zasadzić w kwietniu. Nasiona porów siejemy (jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy) – ok. 15 kwietnia – wówczas jest to siew na zbiór późnojesienny i zimowy.

7. Burak ćwikłowy

Burak ćwikłowy siejemy do gruntu od połowy kwietnia aż do połowy maja (jest to zbiór letni). Można też oczekiwać zbiorów jesiennych – wówczas siejemy go od maja do połowy lipca.

8. Marchew – wczesne odmiany

Wiosenny siew marchwi można zacząć już w ostatnim tygodniu marca. Warzywo to dobrze znosi przymrozki. Kiełkuje nawet w temp. 3 stopni Celsjusza.

9. Rzodkiewka

Są warzywa, które można siać wiosną lub późnym latem, nawet przez kilka miesięcy, zależnie od odmiany .
Najlepszą w smaku rzodkiewkę uzyskamy, siejąc ją w 3 tygodniu marca – do połowy kwietnia, ewentualnie na początku maja.

10. Szpinak

Szpinak najlepiej siać w marcu – do połowy kwietnia, jak tylko odmarznie ziemia. Potem sianie go jest bezsensowne, gdyż plony będą małe i niepokaźne. Szpinakowi nie szkodzi mróz nawet do -6 stopni Celsjusza.

Czyli czekamy na powrót do Szkoły i ruszamy z uprawą warzyw.

Pozdrawiam Was. Alicja Borowiecka.

Udostępnij:

Categories:

Tagged:

Comments are closed