14.05.20 – Chemia – Szk. Branżowa: Gleba – jej skład i właściwości. Cz.2

W zależności od miejsca pobrania (pochodzenia) gleby mogą charakteryzować się różnym odczynem (różnym pH).

Przypomnimy sobie jakie są rodzaje odczynów.

  1. Obejrzyj film pt. Rodzaje odczynów

2. Wykonaj doświadczenie na symulacji „Kwaśność i zasadność roztworów”. Wybierz narzędzie uniwersalny wskaźnik.

Link do symulacji doświadczenia: https://phet.colorado.edu/sims/html/acid-base-solutions/latest/acid-base-solutions_pl.html

Film instruktażowy:

Gleby bogate w minerały węglanowe są zwykle zasadowe, a zawierające dużo materiału organicznego zwykle kwasowe.

Źródłem kwasowości gleby jest rozpuszczanie w niej tlenku węgla(IV).


Odczyn pH jest bardzo ważną cechą gleby. Decyduje bezpośrednio o możliwości wzrostu roślin, kierunku i szybkości przebiegu procesów biologicznych i fizykochemicznych w glebach.

Zadanie do wykonania:

Wypełnij tabelkę:

NKolor (uniwersalny
papierek wskaźnikowy)
OdczynpH
1żółty
2czerwony
5zielony

Opracowano: Tamila Mukha

Udostępnij:

Tagged:

Comments are closed