27.04.2020 r.
Hortiterapia Propozycja dla szkoły Branżowej
Temat zajęć: Chwasty – to nie tylko utrapienie ogrodników.
Dzień dobry,
Gdybyśmy byli w szkole, to dziś spędzilibyśmy ten dzień w ogrodzie plewiąc chwasty na grządkach. Wiem, wiem nikt ich nie lubi. Zabierają roślinom wszystkie potrzebne składniki z gleby, trzeba je usuwać regularnie, bo trudno sobie z nimi poradzić kiedy jest ich bardzo dużo. Czy wiecie, że część z tych roślin jest jadalna i mogłaby wnieść wiele dobrego do Waszych jadłospisów?
W wielu krajach śródziemnomorskich wykorzystuje się właśnie chwasty nazywane np. w Grecji horta do urozmaicenia jedzenia i dostarczenia posiłkom witamin i wartości odżywczych.
Na przykład pokrzywa nie tylko jest świetnym nawozem ogrodniczym, ale pita w postaci herbatki działa przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne i obniżające poziom kwasu moczowego w organizmie. Właśnie te właściwości wykorzystuje się w leczeniu różnych chorób i dolegliwości. Młodzież sięga po nią wtedy, gdy ma problemy ze skórą twarzy ( np. trądzik). Pokrzywa stosowana jako płukanka wzmacnia włosy, ma również dobroczynny wpływ na paznokcie.
Rośliną, którą często spotkamy na wiosnę w ogrodzie jest mniszek lekarski. Mało kto wie, że mniszek lekarski ma wiele właściwości leczniczych, dzięki którym znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. Jego liście są przysmakiem Greków, Włochów i Francuzów, z których robią pyszne sałatki na ciepło i na zimno. Z żółtych kwiatów mniszka przyrządza się miód mniszkowy i syropy, a korzeń zbierany jesienią jest podobno lekarstwem na wiele ciężkich chorób cywilizacyjnych.
W moim ogrodzie cały sezon walczę z bluszczykiem kurdybankiem, ale muszę przyznać , że bardzo lubię jego drobne, niebieskofioletowe kwiatki. Ta roślina jest znana Polakom od stuleci i wiąże się z nią pewna legenda. Już w XVII wieku król Jan III Sobieski zwyciężył ze swoją armią pod Wiedniem, bo żołnierze pili napar z kurdybanku. Nie dość, że nie pochorowali się, to jeszcze nabrali większych sił. Wszystko dzięki herbatce na wzmocnienie. Ja wykorzystuję kurdybanka do celów kulinarnych. Tu dodany do jajecznicy:
W tym roku odkryłam wykorzystanie w kuchni kolejnej rośliny. Zajadam się kiszonymi młodymi listkami podagrycznika. To ziółko zawiera szereg substancji leczniczych, soli mineralnych i witamin. Ukiszone posiada również niespotykane walory smakowe.
A na koniec zagadka: Jakie chwasty znalazły się na mojej bezglutenowej pizzy. Dla zwycięzcy przewidziałam nagrodę!
Pozdrawiam Joanna Baranowska
Comments are closed