Witaj!
Proponuję abyś dzisiaj upiekł chleb, bułkę lub rogalika. W tym celu wykonaj ciasto z masy solnej.
Czego potrzebujemy do przygotowania masy solnej?
– 1 miarka soli (drobnoziarnistej)
– 1 miarka mąki
– 1/2 miarki wody
Jak zrobić masę solną? – Trzy przepisy
Jak zrobić masę solną krok po kroku?
Robienie masy solnej zaczynamy od zmieszania mąki z solą, dopiero wtedy zaczynamy dodawać stopniowo wodę, jednocześnie zagniatając masę rękami. Masę należy wyrabiać do momentu aż będzie miała zwartą, plastelinową konsystencję. Masa nie może się kruszyć, rozpadać i musi dawać się łatwo formować w rękach.
Jak przechowywać masę solną?
Jeśli ze składników wyszła nam zbyt duża ilość masy, nie musimy jej wyrzucać. Masę solną można przechowywać nawet wiele dni. Ważne, by nie dopuścić do jej wyschnięcia. Sprawdzonym sposobem jest włożenie jej do foliowego woreczka i szczelne zamknięcie. Dobrze jest włożyć taki pakunek następnie do lodówki.
Jak zrobić masę solną? – Trzy przepisy
Jeśli ze składników wyszła nam zbyt duża ilość masy, nie musimy jej wyrzucać. Masę solną można przechowywać nawet wiele dni. Ważne, by nie dopuścić do jej wyschnięcia. Sprawdzonym sposobem jest włożenie jej do foliowego woreczka i szczelne zamknięcie. Dobrze jest włożyć taki pakunek następnie do lodówki.
Jak zrobić masę solną? – Trzy przepisy
Wszystkie prace wykonuj proszę, pod opieką osoby dorosłej.
- Formułujemy dowolne pieczywo z masy solnej.
2. Zanosimy pieczywo do kuchni do wypieku.
3. Wypieczone pieczywo możemy pomalować farbami.
Opracowała Marzena Marcjasz
Comments are closed