W placówce organizujemy zajęcia kulinarne jako jedną z form pracy pozwalającej m.in. przygotować naszych podopiecznych do pracy w przyszłości. Uczniowie zdobywają umiejętności z zakresu najważniejszych technik i metod kulinarnych. Mają możliwość korzystania ze sprzętu AGD w naszej kuchni. Podczas zajęć wykorzystujemy robot ręczny, blender, urządzenie do gotowania na parze, suszarkę do warzyw i owoców oraz drobny sprzęt kuchenny. Przygotowujemy zupy, naleśniki, kotlety, kanapki, surówki i sałatki zgodnie z zasadami diety bezglutenowej, bezcukrowej i bezmlecznej. Uczymy się wspólnie jak się zdrowo odżywiać na co dzień. Tworzymy autorskie przepisy kulinarne dostępne dla innych osób. Planujemy menu codzienne oraz na kilka dni. Stworzyliśmy nawet własną książkę kucharską.
Przepisy:
1. Zupa – krem z dyni z soczewicą
2. Sałatka owocowa z kaszą jaglaną
3. Kotlety z kaszy jaglanej
4. Naleśniki z konfiturą żurawinową
5. Sałatka cytrusowa
6. Sałatka warzywna
7. Kotlety z kaszy gryczanej
8. Zupa – krem z cukini
Zupa – krem z dyni z soczewicą
Składniki:
1 kg dyni
1 torebki zielonej soczewicy
4 ziemniaki
3 marchewki
1 pietruszka
1 pora
przyprawy: majeranek, papryka ostra, bazylia, oregano, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
umyć warzywa
pokroić dynię na kawałki
obrać ziemniaki, marchew, pietruszkę za pomocą obieraka do warzyw
pokroić marchew w plastry
pokroić pora w plastry
pokroić ziemniaki w kostkę większą
pokroić pietruszkę w słupki, a potem w kostkę
wstawić warzywa do gotującej się wody
dodać pokrojoną dynię oraz soczewicę, gotować do miękkości
doprawić zupę
po wystudzeniu zupy zmiksować na krem
Sałatka owocowa z kaszą jaglaną
Składniki:
1 torebki kaszy jaglanej
mała miseczka malin
2 jabłka
2 brzoskwinie
2 śliwki
sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
ugotować kaszę jaglaną
umyć owoce
pokroić owoce w kostkę
dodać maliny do sałatki
skropić sałatkę sokiem z cytryny
dodać ostudzoną kaszę jaglaną do sałatki
wymieszać składniki ze sobą
Kotlety z kaszy jaglanej
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
marchew
1 papryki czerwonej
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, bazylia, majeranek, imbir
olej
Sposób przygotowania:
ugotować kaszę jaglaną
obrać marchew
zetrzeć marchewkę
pokroić paprykę w kostkę
do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodać marchew, paprykę, 2 jajka oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodać 2 jajka,
dodać pieprz, bazylię, imbir, majeranek;
wymieszać wszystkie składniki
formować małe kotlety i smażyć na oleju
w trakcie smażenia podlewać wodą
Naleśniki z konfiturą żurawinową
Składniki;
2 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
woda
olej
sól
100 g żurawiny suszonej
Sposób przygotowania:
umyć jajka
oddzielić żółtka od białek
ubić pianę z białek na delikatną masę
dodać mąkę, wodę, sól do masy i zmiksować składniki ze sobą
powoli dodawać pianę z białek do masy na naleśnikowej i delikatnie wymieszać
rozgrzać olej na patelni
smażyć niewielkie naleśniki z obydwu stron
przygotować polewę żurawinową: nalać wodę do garnka i zagotować, potem wsypać żurawinę i ugotować do miękkości, zmiksować żurawinę
przygotowane naleśniki polać polewą z żurawiny
Sałatka cytrusowa
Składniki:
1 pomarańcza
1 grejpfrut
1 fioletowej cebuli
1 łyżka pestek z dyni
1 łyżka migdałów w płatkach
1 łyżka żurawiny suszonej
sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
umyć owoce
obrać owoce
pokroić owoce w większą kostkę
pokroić cebulę w piórka
uprażyć pestki z dyni, migdały, żurawinę na patelni
wymieszać składniki ze sobą
skropić sałatkę z sokiem z cytryny
Sałatka warzywna
Składniki:
1 jajko
3 ziemniaki
1 zielona papryka
2 marchewki
1 pietruszka
zioła prowansalskie
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
umyć warzywa
ugotować warzywa w łupinach
ugotować jajko na twardo
obrać ostudzone warzywa i pokroić je w kostkę
pokroić paprykę i jajko
wymieszać składniki ze sobą i doprawić je ziołami prowansalskimi oraz pieprzem
polać sałatkę 2 łyżkami oliwy z oliwek
Kotlety z kaszy gryczanej
Składniki:
torebka kaszy gryczanej
płatki owsiane
jajko
2 łyżki mąki
kminek, sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania:
ugotować torebkę kaszy gryczanej na pół sypko
kaszę ostudzić
zalać pól szklanki płatków owsianych gorącą wodą – niech ostygną
potem połączyć kaszę, płatki, dodać jajko, łyżkę-dwie mąki żytniej/razowej/pszennej
posolić, doda pieprz, kminek, bazylię, tymianek, koperek
wymieszać i smażyć małe placki
Super smakują z sosem czosnkowym: jogurt, czosnek, koperek, cytryna, pieprz, bazylia
Zupa – krem z cukinii
Składniki:
2 średnie cukinie
3 ziemniaki
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
sól, pieprz, tymianek, majeranek, imbir, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. warzywa umyć i obrać
2. pokroić warzywa w kostkę
3. wstawić warzywa do gotującej się i osolonej wody
4. gotować warzywa do miękkości
5. przyprawić zupę
6. zmiksować zupę na aksamitny krem
Smacznego!