24.02.2021 – klasa Branżowa – Praktyka zawodowa – zwroty używane w ogrodnictwie – definicje.

Dzień dobry!

Dzisiaj dalszy ciąg definicji ogrodniczych. Omawialiśmy je już na zajęciach, ale proszę przypomnijcie sobie jeszcze raz te nazwy i co one oznaczają:

  • podkładka – rośliny dzikich gatunków wykorzystywane do szczepienia i okulizacji. Są bardziej odporne na mróz, choroby i szkodniki niż odmiany szlachetne. Na rosnącej podkładce szczepi się ( okulizuje ) pąk szlachetnej odmiany np. róże;
  • samosiejka – roślina która wytwarza dojrzałe nasiona i rozsiewa je dookoła, a one bez problemu kiełkują. Taka roślina rozsiewa się bez udziału człowieka;
  • torebka nasienna – owoc suchy, pękający zawierający wiele nasion np. torebka nasienna maku lub dziurawca;
  • słoneczne stanowisko – miejsce którego nic nie zacienia, a słońce dociera tam od rana do wieczora;
  • spulchnianie – obróbka ziemi za pomocą np. ząbków, motyczki. Mająca nadać ziemi porowatą strukturę i sprawić aby lepiej przepuszczała wodę;
  • płodozmian – coroczna, zaplanowana na kilka kolejnych lat zmiana miejsca uprawy poszczególnych warzyw w warzywniku. Taki rodzaj uprawy pozwala optymalnie wykorzystać przestrzeń , ogranicza występowanie chorób i szkodników oraz utrzymuje glebę w dobrym stanie;
  • owoc pestkowy – owoc jest mięsisty, a pestka otaczająca nasienie gruba i twarda np. wiśnia, czereśnia, śliwka;
  • owoc zbiorowy – owoc składający się z wielu częściowych owoców np. maliny, jeżyny;
  • jagoda – soczysty owoc z licznymi pestkami. Nie otwiera się gdy dojrzeje;
  • hartowanie – rozsadę roślin przyzwyczaja się stopniowo do warunków panujących na zewnątrz;
  • nowalijka – plony warzyw wczesnych np. koperek, rzodkiewka, sałata;
  • drenaż – odprowadzanie wody – dobrze zdrenowana ziemia jest przepuszczalna. Ziemia zmieszana ze żwirem lub piaskiem.
  • Ćwiczenie interaktywne 1: https://learningapps.org/display?v=pj9jxok8n21
  • Ćwiczenie interaktywne 2: https://learningapps.org/display?v=p8x37075521

Życzę miłego dnia i pozdrawiam,
Karina Mikulla

Udostępnij:

Tagged:

Comments are closed