Moi Drodzy!
Na dzisiejsze zajęcia kulinarne przygotowałam dla Was sałatkę z pieczonych buraków!
Przypomnijmy sobie dlaczego warto jeść buraki :
-Buraki zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia właściwości. Są bogatym źródłem witaminy C, której zawierają niemalże tyle samo co sok z cytryny. Dodatkowo znajdziemy w nich witaminę A, B1, B2, PP i E oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, fosfor, miedź i cynk. To także skarbnica błonnika pokarmowego!
-To warzywo powinno często gościć na naszych stołach szczególnie w okresie jesienno-zimowym, by zapobiegać grypie i przeziębieniu. Buraki zwiększają odporność organizmu na choroby i łagodzą ich przebieg. Sok z buraka ma także działanie wykrztuśne i zwalcza stan zapalny gardła.
-Dzięki zawartości kobaltu, buraki wykazują doskonałe działanie krwiotwórcze. Są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które minimalizują negatywne skutki działania wolnych rodników. Regularne spożywanie buraków zaleca się także osobom zmagającym się z anemią.
Lista zakupów:
- 1 szklanka obranych, pokrojonych w kosteczkę pieczonych lub gotowanych buraczków
- garść rukoli
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Pieczone buraczki (małe buraczki pojedynczo zawinąć w folię, piec w 200 st. C przez 1 godzinę) obrać, pokroić w kosteczkę.
- Rukolę opłukać, osuszyć, włożyć do salaterki, dodać buraczki oraz obrane
i pokrojone w kostkę awokado, skropić wszystko sokiem z cytryny.
- Posypać pestkami dyni, szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać składniki winegretu, polać po sałatce, wymieszać przed podaniem.
Sos winegret
- 1 i 1/2 łyżki musztardy miodowej lub zwykłej
- 1 i 1/2 łyżki miodu wielokwiatowego lub syropu klonowego
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 łyżki octu ryżowego
Życzę Wam wiele radości podczas pracy w kuchni !
Smacznego !
Przygotowała Mariola Zdera
Comments are closed