21.12.2020- Klasa 1A, 1B, 1C- Zajęcia kreatywne- Świąteczne pierniczki.

Pieczenie pierników 2012 « Rozkosze podniebienia

Witam dziś przygotowałam dla Was zajęcia podczas których upieczemy świąteczne pierniczki. Zapraszam rodziców do wspólnej pracy. 🙂

Składniki:

  • 500g mąki gryczanej
  • 150g masła
  • 125g naturalnego zamiennika cukru ( np. ksylitol)
  • 125g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (domowej lub kupnej bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 1- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia ( proszę rodziców o kontrolowanie sytuacji przy kuchence).
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 1- 2 łyżki śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Nabierać po trochu ciasta i wałkować je najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, nie za cienko, na ok. 5- 7 mm. (Ciasto jak chwilę postoi to zrobi się bardziej plastyczne i można wałkować bez górnego papieru).
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy. (Gdyby ciasto przyklejało się do foremki, włożyć foremkę do mąki gryczanej). Ciasteczka przekładać, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ( proszę rodziców o czujne oko podczas styczności dziecka z piekarnikiem). Pozostawić na chwilę na blasze, aby lekko przestygły (zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie), a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu można polukrować.
  7. Przechowywać w szczelnej, metalowej puszce.
Świąteczny przepis na pieczenie pierników z przyjaciółmi - Hrabina  Weltmeister
Przepis na pierniczki świąteczne z miodem | Blog | BioBabalscy

Życzę miłej i smacznej pracy.

Opracowała Ewelina Niemiec

Udostępnij:

Tagged:

Comments are closed