Na dzisiejszych zajęciach dowiemy się jak produkuje się rozsady. Definicję rozsady już znasz. Co musimy wiedzieć aby rozpocząć jej produkcję ?
– Szklarnia bądź inspekt muszą mieć dodatnią temperaturę.
– Musi odbywać się w pomieszczeniu dobrze oświetlonym.
– Potrzebne nam będą odpowiednie skrzynki bądź doniczki albo np. doniczki torfowe. Wszystkie te pojemniki muszą być czyste, wymyte.
– Następnie musimy zastosować odpowiednie podłoże, najlepiej o strukturze gruzełkowatej – np. torf wysoki, ziemia kompostowa.
– Musimy także znać wielkość nasion, ponieważ powinny one być przykryte warstwą ziemi 3 razy grubszą od grubości nasion.
– Pojemniki z wysianymi nasionami przykrywamy najlepiej szkłem, ale również może to być folia. Codziennie otwieramy, wietrzymy i oczywiście pamiętamy o podlewaniu.
– Kiedy nasiona nam już wykiełkują – musimy je przepikować tzn. przesadzić siewki do większych doniczek, ale tylko te które mają wykształcone liście właściwe.
Później pozostaje nam już tylko prawidłowa pielęgnacja. Roślinki trzeba podlewać, wietrzyć, odchwaszczać, a także nawozić.
Tak wyprodukowaną rozsadę na miejsce stałe wysadzamy po ustąpieniu przymrozków, a najlepiej w drugiej połowie maja.
Pozdrawiam,
Karina Mikulla
Comments are closed