Witam Cię bardzo serdecznie na zajęciach rewalidacyjnych – Trening Umiejętności Społecznych – Dzisiaj dowiesz się o stołowym savoir vivre czyli jak ułożyć sztućce, co oznacza poszczególne ułożenie sztućców. Zapraszam Cię do obejrzenia materiałów.
Zobacz, jakie mamy rodzaje nakryć stołowych.
Rycina nr 1. Stołowy savoir vivre
Pamiętaj, że ułożenie przez Ciebie sztućców informuje kelnera o Twoich zamiarach. Zobacz jak prawidłowo odkładać sztućce na talerzu po i w trakcie jedzenia
Rycina nr 2. Ułożenie sztućców w trakcie i po posiłku
Pamiętaj! Sztućce to przybory ręczne służące do jedzenia, jak również przygotowania potraw. Sztućce są elementem zastawy stołowej. W zależności od kształtu i wielkości przeznaczone są do różnych czynności konsumpcyjnych, jak również ich dane rodzaje przypisane są odpowiednim potrawom. A teraz zobacz jakie mamy rodzaje sztućców.
Rycina nr 3. Rodzaje zastawy stołowej.
Na koniec zobacz filmik:
Filmik nr 1. Poradnik savoir vivre – sztućce
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Agnieszka Kowalczyk
Comments are closed