04.03.2021 Warsztaty Zajęcia kulinarne

Moi Drodzy!

Na dzisiejsze zajęcia kulinarne przygotowałam dla Was sałatkę z pieczonych buraków!

Przypomnijmy sobie dlaczego warto jeść buraki :

-Buraki zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia właściwości. Są bogatym źródłem witaminy C, której zawierają niemalże tyle samo co sok z cytryny. Dodatkowo znajdziemy w nich witaminę A, B1, B2, PP i E oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, fosfor, miedź i cynk. To także skarbnica błonnika pokarmowego!

-To warzywo powinno często gościć na naszych stołach szczególnie w okresie jesienno-zimowym, by zapobiegać grypie i przeziębieniu. Buraki zwiększają odporność organizmu na choroby i łagodzą ich przebieg. Sok z buraka ma także działanie wykrztuśne i zwalcza stan zapalny gardła.

-Dzięki zawartości kobaltu, buraki wykazują doskonałe działanie krwiotwórcze. Są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które minimalizują negatywne skutki działania wolnych rodników. Regularne spożywanie buraków zaleca się także osobom zmagającym się z anemią.

Lista zakupów:

  • 1 szklanka obranych, pokrojonych w kosteczkę pieczonych lub gotowanych buraczków
  • garść rukoli
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Pieczone buraczki (małe buraczki pojedynczo zawinąć w folię, piec w 200 st. C przez 1 godzinę) obrać, pokroić w kosteczkę.
  • Rukolę opłukać, osuszyć, włożyć do salaterki, dodać buraczki oraz obrane

 i pokrojone w kostkę awokado, skropić wszystko sokiem z cytryny.

  • Posypać pestkami dyni, szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać składniki winegretu, polać po sałatce, wymieszać przed podaniem.

Sos winegret

  • 1 i 1/2 łyżki musztardy miodowej lub zwykłej
  • 1 i 1/2 łyżki miodu wielokwiatowego lub syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 łyżki octu ryżowego‌

Życzę Wam wiele radości podczas pracy w kuchni !

Smacznego !

Przygotowała Mariola Zdera

  •  
Udostępnij:

Tagged:

Comments are closed