Witam dziś przygotowałam dla Was zajęcia, na których będziemy robić polewę oraz dekorować wcześniej upieczone świąteczne pierniczki. Zapraszam rodziców do wspólnej pracy. 🙂
Polewa
- 50 g czekolady mlecznej ( bezglutenowej)
- 50 g czekolady białej ( bezglutenowej)
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- ⅔-1 szklanka orzeszków arachidowych bez soli
- W rondelku rozpuść łyżkę masła lub oleju kokosowego i dodaj czekoladę mleczną. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać zmniejsz ogień do minimum i podgrzewaj aż cała się roztopi ( proszę rodziców o czujne oko, w momencie kiedy dziecko ma styczność z kuchenką).
- W drugim rondelku roztop w ten sam sposób czekoladę białą.
- Ciasto posyp orzeszkami i polej obiema czekoladami.
- Udekoruj pierniczki w dowolny sposób.
Życzę miłej zabawy. 🙂
Opracowała Ewelina Niemiec
Comments are closed