07.04.20 – Chemia – kl 2A – Chemiczne wskaźniki pH

Dzień dobry!

1. Najpierw powtórzymy sobie temat 1. Wodorotlenki – budowa w e podręczniku

https://epodreczniki.pl/a/wodorotlenki—ich-budowa-i-otrzymywanie/DGFLXz70M

2. Przeczytajcie zagadnienie dot. tematu 2. Wskaźniki na stronie e podręcznika.

https://epodreczniki.pl/a/wodorotlenki—ich-budowa-i-otrzymywanie/DGFLXz70

Do zapisania w zeszycie (na kartce):

Definicja: Wskaźnikiem nazywamy substancję, za pomocą której możemy wykryć inną substancję, np. w wyniku zmiany barwy.

Wskaźniki w życiu codziennym:

  • herbata czarna
  • sok z buraków
  • sok z czerwonej kapusty
  • sok z czarnej porzeczki
  • sok z czarnej jagody

Pamiętacie nasze doświadczenia z wywarem czerwonej kapusty?

3. Wykonaj doświadczenie chemiczne:

Co będzie potrzebne:

  • herbata czarna
  • kwasek cytrynowy / lub ocet / lub sok cytryny
  • soda kuchenna / lub proszek do pieczenia
  • cukier

Instrukcja wykonania:

  1. Wrzucamy torebkę czarnej herbaty do szklanki
  2. Zalewamy wrzątkiem i czekamy aż herbata się zaparzy
  3. W osobnych szklankach przygotujmy 1) kwasek cytrynowy / lub ocet / lub sok cytryny 2) soda kuchenna / lub proszek do pieczenia 3) cukier
  4. Wlewamy do przygotowanych szklanek z różnymi substancjami chemicznymi herbatę i obserwujemy zmianę koloru.
  5. Dane obserwacji wpiszcie do tabeli:
NSubstancja ChemicznaOdczynKolor
1kwasek cytrynowy / lub ocet / lub sok cytrynykwasowy
2soda kuchenna / lub proszek do pieczeniazasadowy
3cukierobojętny

Podsumowanie: W odczynie kwasowym herbata ma _____________ kolor.

W odczynie zasadowym herbata ma _____________ kolor.

W odczynie obojętnym herbata ma _____________ kolor.

Kolory: jasnobrązowy, ciemnobrązowy, jasnożółty.

Powodzenia!

Tamila Mukha

Udostępnij:

Tagged:

Comments are closed