06.11.20 – Kl 2B. – Chemia – Krystalizacja soli. Hodowla Kryształów.

Sól kuchenna, sól stołowa – artykuł spożywczy, będący prawie czystym chlorkiem sodu (NaCl).

kryształki soli kuchennej

Kryształek soli (halit)
kryształ soli

Obejrzyj filmy:

Doświadczenie.

Wykonaj doświadczenie chemiczne pt. Hodowla kryształów.

Potrzebne będą:

  • szklanka lub słoik 0,25 l lub plastikowy kubeczek,
  • woda,
  • sól,
  • patyczek do szaszłyka lub ołówek,
  • kosmata włoczka,
  • barwnik (opcjonalnie).

Instrukcja do wykonania:

  1. Podgrzej wodę i nalej ją do szklanki (słoika), następnie wsypuj stopniowo sól, mieszając do czasu uzyskania nasyconego roztworu. Osiągniesz to, gdy sól nie będzie chciała się już rozpuszczać. Można dodać dla kolorowego efektu barwnik. 
  2. Roztwór wlej do szklanki (słoika) tak do 3/4 jego wysokości.
  3. Na patyczek nawiń włóczkę (im bardziej kosmata, tym lepiej). Powinna być na tyle długa, by po ułożeniu na krawędzi patyczka dotykała dna.
  4. Odstaw szklankę (słoik) w ustronne miejsce. Nie powinno być tam zbyt zimno, bo woda nie będzie parowała, ani zbyt ciepło i słonecznie, bo zacznie parować zbyt szybko. 

Zadanie do wykonania:

  1. Zapisz wzór chemiczny soli kuchennej.
  2. Napisz równanie dysocjacji soli kuchennej.

Opracowano: Tamila Mukha

Udostępnij:

Categories:

Tagged:

Comments are closed