05.05.20 – Chemia – 2A- Czynniki wpływające na szybkość rozpuszczania się substancji w wodzie

Zapoznaj się z treścią podręcznika:

Czynniki wpływające na szybkość rozpuszczania się substancji w wodzie

Zadanie do wykonania: Wymień czynniki, które zwiększają szybkość rozpuszczania się substancji w wodzie.

Wykonaj doświadczenie:

  1. Zmierz czas rozpuszczania cukru w wodzie – podczas mieszania i bez zastosowania tego zabiegu. W tym celu do dwóch jednakowych naczyń wlej identyczną objętość wody. Do każdej z nich wrzuć taką samą ilość cukru. Zamieszaj zawartość jednego naczynia. Porównaj szybkość rozpuszczania cukru w obu naczyniach.

2. Zmierz czas rozpuszczania cukru spożywczego w zimnej i gorącej wodzie.

Wskazówka

Badanie powinno być wiarygodne, dlatego podczas każdej z prób należy używać tej samej ilości cukru i tej samej ilości wody.

Udostępnij:

Tagged:

Comments are closed