07.04.2021, klasy 2D, 2E, 2F, 2G – Zajęcia kreatywne – Domowa hodowla szczypiorku.

Dzisiaj przygotujemy sobie domową hodowlę szczypiorku, który jest bardzo smaczny i zdrowy.

Nie jest to trudne, a wyhodowany szczypiorek będziecie mogli wykorzystać do wielu potraw.

Aby wykonać zadanie potrzebujesz:

cebulę
słoik oraz trochę wody.

Cebulę, z której chcemy mieć szczypior, trzeba wcześniej dobrze obejrzeć. Cebula musi być zdrowa, nie może mieć obciętego dołu, tzw. piętki. Nie może być miękka. Nie może ponadto mieć uszkodzeń, przebarwień, choćby plam i przebarwień świadczących o gniciu.

Przygotuj taki słoik aby jego otwór odpowiadał wielkości cebuli- tak by nie wpadła do środka.

Zaczynamy!

  1. Nalej wody do słoika.

2. Włóż cebulę na górę słoika- pamiętaj, że woda musi sięgać do korzonków cebuli.

  • Postaw słoik z cebulą w nasłonecznionym miejscu- najlepiej na parapecie.
  • Wymieniaj wodę na czystą co 2-3 dni.
  • Po około 8 dniach będziesz mógł się cieszyć zdrowym i smacznym szczypiorkiem.

Opracowała: Agnieszka Ryniak- Urbanowska

Udostępnij:

Tagged:

Comments are closed