Warsztaty. Zajęcia kreatywne. 05.05.2020

Witajcie
Dzisiaj praca samodzielna! 🙂 Podaję Wam przepisy na dwie różne masy plastyczne jeszcze przez nas nie wykorzystywane. Na zadanie domowe wykonajcie dowolną pracę wykorzystując je.
Zróbcie masy samodzielnie z niewielką pomocą bliskich. Sami je zagniatajcie. Poczujcie ich temperaturę i konsystencję. Bawcie się tym !

Kaszolina
– 400 g kaszy mannej
– 150 ml ciepłej wody
– miska
Składniki połączyć ze sobą, zagnieść, ewentualnie dodać kaszy lu wody wg. potrzeby. Można nadać jej kolor dodając przypraw takich jak kurkuma lub barwników spożywczych.


Ciastolina

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata szklanka drobniutkiej soli
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego
  • 1, 5 szklanki wrzącej wody (takiej co to dopiero się przegotowała)

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie wyżej wymienione składniki i ugniataj je ok. 5 minut aż powstanie nielepiąca się kulka. Całość należy wymieszać drewnianym mieszadłem do czasu, jak gorąca woda wsiąknie, we wszystkie składniki a masa zrobi się klejąca. Do drewna tak bardzo nie przykleja się mąka. Czasem trzeba chwilkę odczekać, by nasza ciastolina wystygła, po to by można ją było wyrabiać już potem ręcznie bez obawy o to, że my lub dziecko się poparzymy. Wyrabiamy więc przez chwilę masę rękami, do momentu jak zacznie ona swoją konsystencją przypominać konsystencją sklepową ciastolinę.

Na koniec możemy ja podzielić na kawałki i do każdego z nich dodać różne barwniki po to, by uzyskać pożądany kolor. W naturalny sposób możemy ją zabarwić sokiem z malin, kurkumą, burakiem, szpinakiem, korą dębu lub gotowymi barwnikami spożywczymi. Na pewno nie uzyskamy takiego jak w kupnych ciastolinach, ale to nie jest chyba najważniejsze.

Udostępnij:

Tagged:

Comments are closed