17.04.20 – Chemia – 2A – Roztwory. Stężenie procentowe

Witam!

Woda jest najbardziej rozpowszechnionym rozpuszczalnikiem zarówno w przyrodzie, jak i w laboratoriach.
Wiele substancji, które tworzą w wodzie roztwory właściwe, ulega podczas rozpuszczania różnym procesom.

  1. Obejrzyj video ze strony Szkoła z TVP:

https://vod.tvp.pl/video/szkola-z-tvp-klasa-7,chemia-06042020-lekcja-1,47442190

2. Wykonaj doświadczenie chemiczne:

Badanie rozpuszczalności różnych substancji w wodzie

Problem badawczy

Czy wszystkie substancje rozpuszczają się w wodzie?

Co będzie potrzebne

  • szklanki,
  • woda,
  • cukier spożywczy,
  • soda oczyszczona,
  • olej,
  • ocet spożywczy,
  • mąka ,
  • białko jaja kurzego.

Instrukcja

  1. do szklanki z wodą dodaj małą łyżeczkę badanej substancji, zamieszaj;
  2. oceń zachodzące zmiany. Dane wpisz do tabeli:
SubstancjaRozpuszczają się w wodzie (Tak + / Nie -)
cukier
soda
olej
mąka
białko jaja kurzego

3. Obejrzyj na stronie https://epodreczniki.pl/a/woda-i-jej-wlasciwosci/DOh98gYK4 film 8. Jakie procesy mogą zachodzić podczas rozpuszczania substancji w wodzie?

4. Odpowiedz na pytanie: Jakie stężenie ma ocet spożywczy?

Powodzenia!

Udostępnij:

Tagged:

Comments are closed