21.05.20 – Chemia – Szk. branżowa- Konserwacja żywności a konsekwencje zdrowotne.

1. Przyczyny psucia się żywności Żywność (mięso, ryby, owoce, warzywa) szybko traci wartości smakowe,gnije i wskutek tego nie nadaje się do spożycia. Psucie zachodzi pod wpływem czynników: fizykochemicznych: światło, powietrze, woda, temperatura, biologicznych: bakterie i grzyby. 2. Sposoby przechowywania i konserwowania żywności Obejrzyj film pt. Sposoby przechowywania i konserwowania żywności na stronie https://epodreczniki.pl/a/konserwacja-zywnosci-a-konsekwencje-zdrowotne/D75iMP6Gi. 3. Substancje konserwujące dodawane do żywności Pierwszymi naturalnymi … Czytaj dalej 21.05.20 – Chemia – Szk. branżowa- Konserwacja żywności a konsekwencje zdrowotne.